Smích jako lék

Smích léčí, uzdravuje a s veselou myslí jde všechno daleko snáz. Ale ne vždy je člověku do smíchu. Co je tedy vlastně pravdy na tom, že „s úsměvem jde všechno líp“? Nebo je to jen pořekadlo, i když na každém šprochu pravdy trochu .
veselá žena

Smích by měl vyjadřovat to, že je nám dobře, že se dobře bavíme, prostě, že je nám hej. Jak se ale staví vědci k tomu, že bychom se právě smíchem mohli dopracovat k lepšímu zdravotnímu stavu nebo dokonce vyléčení? Bohužel výsledky takových zkoumání nic podobného nenaznačují, i když je pravdou, že díky smíchu vzrůstá počet buněk posilujících imunitní systém, ale samy o sobě toho moc nezmohou. Stejně tak není lékem ani preventivním opatřením před různými chorobami ani nás neochrání před rýmou či kašlem. Ale přeci jen pro naše tělo něčím prospěšný je, díky němu dýcháme hlouběji, tělu tak dodáváme více kyslíku a navíc se zbavujeme stresu, což je určitě zdraví prospěšné.
smích dvou žen

Přílišný smích ale může mít podle posledních výzkumů přesně opačný efekt. Pokud se opravdu vydatně smějete, jak se říká „až se za břicho popadáte“, pak to má za následek, že tělo je v některých svých částech ohroženo, hlavně se jedná o srdce, na kterém může zanechat i praskliny. Ale takových případů je opravdu poskrovnu, smích nám tedy obecně prospívá. To, že tak čelíme všudypřítomnému stresu, mluví za vše. Tím chráníme svoje tělo jak po stránce fyzické, tak i duševní. Stres je totiž tou největší hrozbou a všechno, čím ho dokážeme odrazit, je správné.
Ti, kterým se nedaří početí potomka, by mohli své šance zvýšit tím, že se budou hodně smát. Podobně kladné účinky má i na ty, kteří trpí cukrovkou.
Jestliže patříte mezi ty, kteří se nebojí se opravdu zasmát, do těla tím dostanete spoustu endorfinu, který je nejlepším prostředkem proti stresu a navození dobré nálady.
A tak se nebojte smát, protože smích léčí.